diumenge, 14 de desembre del 2008

Papallones Monarca














Aquestes taques que vehieu volant al voltant del noi amb dos "jitomates" empastifats als ulls (aka l'anònim de l'aixeta de piu) són papallones monarca.

El lloc és el santuari de "El Rosario", a tocar d'un poble anomenat Ocampo, estat de Michoacan. A començaments d'aquest 2008 que ja està a les acaballes hi vàrem fer una excursió. I perquè hi vàrem fer una excursió?















Doncs resulta que aquesta papallona, a part dels seus característics colors, te una qualitat que la fa diferent de la resta. Cada any, entre els mesos de Novembre i Març, milions de papallones monarca volen plegades des de les Muntanyes Rocalloses fins a Mèxic. Un cop arriben a Mèxic es pengen dels arbres com si fossin inmensos raïms i hivernen.

I per aquesta raó em va semblar que valia la pena fer l'excursió i veritablement va valer la pena, perquè sentir papallones a l'estòmeg està bé però que milers de papallones t'envoltin i t'acaronin (sí, de tan en tan se te'n para alguna a sobre)... és massa.

Per acabar, una curiositat lingüística.


En "nahuatl", que és la llengua que parlaven els asteques i avui en dia alguns indígenes a Mèxic, la paraula que dona nom a les papallones és "papalotl" que casualment com podeu comprovar s'assembla més a la paraulla catalana papallona que a l'espanyola "mariposa".

Actualment en l'espanyol mexicà, "papalotl" dit i escrit "papalote" fa referencia als estels, "cometas". Tot voltant per l'altiplà mexicà se'n veuen de tan en tan guarnint el cel ja que és un entreteniment força popular entre la canalla.

divendres, 5 de desembre del 2008

Mexican is different

El cap de setmana passat vaig estar parlant amb una parella que te pensat anar a Mèxic aquest Nadal, volien consells de cara a la seva estada.

Van caure les típiques preguntes que es fan quan vas a l'estranger ¿quina roba cal portar? ¿quin transport usem?... i en concret les preguntes que es fan quan vas a Mèxic ¿es molt perillós? ¿tot el menjar pica?... pero es van saltar la qüestió idiomàtica ¿ens entendrem sense problemes?

Així que mig en conya els vaig dir, ¿com porteu el mexicà? Van fer cara d'estranyats, donaven per fet que a Mèxic en concret i a Llatinoamèrica en general es parla l'espanyol com ja sabem i que no hi hauria d'haver cap problema.

Vaig treure a relluir el meu coneixement de la Wikidepia, penseu que l'espanyol té força variants dialectals i en concret a Mèxic n'hi ha tres. El propi español mexicà, el yucateco que es parla a la península de Yucatán i el centroamericà que es parla al sud de Mèxic (Chiapas). I si a tot això se li sumem sociolectes pot haver moments en que la comunicació es compliqui.

Dit això com vaig veure que començaven a fer cara d'espantats vaig fer drecera donant-los uns quants tips encapçalats pel típic d'anar amb comte amb l'us del "coger" per acabar explicant-los que una "chela" era una cervesa. La parella ja tornava a fer bona cara.

Amb tot però, em va venir al cap una cançò de la banda de rock més important de Mèxic, Café Tacuba, titulada "Chilanga Banda". Un exemple de com es pot arribar a complicar l'enteniment del mexicà quan se li sumen localismes.

Óbviament no els vaig posar la cançó a la parella ara que ja s'havien relaxat però vosaltres veieu el video, veieu, i pareu bé l'orella.



Per si de cas amb el video no ho heu acabat d'entendre aquí va la lletra.
Ya chole chango chilango
Que chafa chamba te chutas
No checa andar de tacuche
Y chale con la charola.

Tan choncho como una chinche
Mas chueco que la fayuca
Con fusca y con cachiporra
Te pasa andar de guarura.

Mejor yo me hecho una chela
Y chance enchufo una chava
Chambiando de chafirete
Me sobra chupe y pachanga.

Si choco saco chipote
La chota no es muy molacha
Chiveando a los que machucan
Se va a morder su talacha.

De noche caigo al congal
No manches dice la changa
Al choro del teporocho
Enchifla pasa la bacha.

Pachucos cholos y chundos,
Chinchinflas y malafachas
Aca los chompiras rifan
Y bailan tibiritabara.

Mi ñero mata la bacha
Y canta la cucaracha
Su choya vive de chochos
De chemo, chupe y garnachas.

Transando de arriba abajo
Ahí va la chilanga banda
Chinchín si me la recuerdan
Carcacha y se les retacha.
Ara que ja heu llegit la lletra ¿us ha quedat més clar? o potser no.

Crec que fou Borges qui digué allò de que els països llatinoamericans tenien la sort de compartir una llengua i la desgràcia de no entedres entre ells.

Tot i que l'escriptor es referia a un enteniment político-social hi ha molts cops que la sentència te la podries prendre al peu de la lletra.

dimarts, 18 de novembre del 2008

Aquí se somnia


















Don Joaquín de la Cantolla y Rico fou un home que somniava en construir un segon pis mòvil, traslladable, lleuger i aerostàtic damunt de la ciutat de Mèxic. Una ciutat a sobre de la ciutat. I és a aquesta fí a la què es dedicà tota la vida.

I és aquesta la història que ens conta Lolita Bosch a "Insólita ilusión, insólita certeza", un llibre en el que a més es fa una lleugera repassada a la història de Mèxic. Des de l'any 1524 en que es traslladen a Mèxic els primer franciscans i es converteix el país en virreinat d'Espanya fins la culminació de la Revolició al 1917 quan s'aprova la nova Constitució.

Però no cal que us espanteu si sou d'aquells a qui la història se us fa feixuga ja que com he dit la repassada és lleugera. Es tracta bàsicament de dates concretes que amb el personal estil de l'escriptora i acompanyades d'unes ilustraciones exquisides fan que pel cap damunt el llibre es llegeixi en mitja hora i amb digestió fàcil.


Deixant enrera la història i tornant a la vessant somniadora del llibre potser més d'un haurà pensat que el tal Cantolla estava una mica boig, per no dir del tot. Un segon pis a sobre de la ciutat... quina bogeria, encara que de bogeries a Ciutat de Mèxic ja se'n veuen força i potser se'n vegin més mentre hi hagi somniadors com ell.


"Por que Cantolla hoy se ha levantado después de tener un sueño. Después de entender que hacer algo así es posible. Que aquí es posible. Que aquí habrá niños futuros que se inventen escobas gigantes para barrer la contaminación, científicos absortos que querrán erigir ventiladores gigantes para que la ciudad no se caliente, políticos que propondrán subir las calles más arriba de las casas, ingenieros que merodearán bajo la tierra con gusanos metálicos destruyendo el patrimoio artístico nacional que encuentren enterrado por el paso se los siglos. Aquí se sueña. Por eso es posible imaginarlo todo."

Algunes d'aquestes coses encara no han succeït a ciutat de Mèxic i potser no succeiran mai però n'hi ha que ja son un fet. Segurament direu que el metro n'és una, al cap i a la fí de metro n'hi ha a totes les grans ciutats. Doncs sí, el metro n'és una però n'hi ha un altra.

¿Us imagineu un segon pis a sobre de les rondes de Barcelona ciutat? ¿una altra ronda construïda damunt de la ja existent per descongestionar el trànsit? Doncs n'hi va haver un que un dia es va despertar, s'ho va imaginar i avui per avui a Ciutat de Mèxic és un fet, n'hi diuen "el segundo piso del Periférico".

Potser no anava tan desencaminat en Cantolla.

dijous, 6 de novembre del 2008

El Chiquidrácula

balla el chiqui, chiqui?
















El dissabte passat vàrem anar a veure la última del Díaz Yanes, "Solo quiero Caminar".


Si dic que aquest director no ha fet res de bo des de "Nadie hablará de nosotras..." ja s'entén que la peli no em va agradar massa.

Tot i això sempre hi ha quelcom que es pot rescatar i en aquest cas el que més em va agradar va ser l'actor que feia de narco,
José María Yazpik. Un actor mexicà que per a mi era totalment desconegut i que es veu que es va fer un renom en el món de la telenovela.

El tal Yazpik, a més, va protagonitzar el moment més rialler de la peli i el veritable motiu d'aquest post.

En un moment donat hi ha una escena en que el narco parla amb el seu home de confiança (Diego Luna, qui encapçala aquest post) per a demanar-li un favor i al final del parlament li solta un "Vamos, que tu eres mi Chiquidrácula", o quelcom similar.


Acabada la frase, se senten forces rialles a la sala i jo entenc que m'acabo de perdre un acudit, "qui deu ser aquest Chiquidrácula?" em pregunto.

En sortir del cinema, em solucionen el dubte. Resulta que fa anys hi havia un programa mexicà per a la canalla anomenat "Chiquilladas", una especie de paròdia de Barri Sèsam, on entre d'altres hi sortia un petit vampir; el Chiquidrácula (per si de cas: "chiqui-" és per chiqui-lladas, no perquè balli el "Chiqui, chiqui".)

Es veu que el Chiquidrácula duia un pentinat semblant al de Diego Luna a la peli, engominat i cap
enrera. A més com Diego Luna es força blanc de pell i sempre tindrà cara de nen encara que es deixi barba... doncs això.

Tot i l'explicació, si un acudit no l'enxampes al moment ja no fa tanta gràcia així que per sadollar-me vaig mirar si trobava algun video del Chiquidrácula i he trobat aquest que m'ha agradat.




Per si de cas, "sangrón" vol dir barat o "patillero". A més, com la paraula ve de sang i és un vampir... doncs això.

dimarts, 4 de novembre del 2008

Visca la Vida

Abans d'ahir va ser el "Día de los Muertos" i la nit abans, com venim fent des de fa tres anys, vàrem posar una ofrena al pis.

Una vela, una calaca de cartró, una tasseta de tequila, un tros de pastís, uns bombons, una foto de l'àvia i uns pètals de bugambília per guarnir-ho una mica. Es tracta d'una ofrena força modesta però ja fa el què, propiciar la visita de l'ànima del difunt.














Durant la nit, embolicats entre les mantes, sentim sorolls que l'escèptic de torn dirà que es deuen al canvi de temperatura que provoca que els mobles es contraguin i cruixin. Nosaltres però sabem que són el ossos de l'àvia que "catacric, catacrac" es passegen pel pis anant d'aquí cap allà.

Els primers cruixits són com un tro en una nit de pluja que et desvetlla i espanta però després, com si es tractés del repicar de les gotes a la finestra, es converteixen en una remor reconfortant que et torna el son i apaivaga l'ànima.

diumenge, 2 de novembre del 2008

Catalunya meets México

la Catrina blogger












Quan com aquell qui no vol la cosa m'he trobat amb un peu a cada banda de l'Atlàntic, Catalunya i Mèxic per al cas; m'he començat a adonar del que tot plegat m'aporta.


Degusto plats que mai m'hagués pensat que menjaria, llegeixo llibres i escolto músiques que potser mai hagués conegut, he estat en llocs que mai m'hagués imaginat,
he fet amics que qui ho havia de dir, ric de coses de les que abans no reia encara que segueixo fent acudits dolents... definitivament crec que, com amb el caldo Avecrem, m'he enriquit.

En un dia tan especial com el d'avui naix l'Aixeta de piu, un blog que pretén ser un degoteig de posts per compartir les sensacions d'un català de tot cor mexicà.