dimarts, 19 de gener del 2010

T'agrada la maonesa?


















És un fet constatat per l'IMEA (Institut Mexicà Estadístic de l'Aixetaire) que la salsa maonesa agrada poc als mexicans.

Concretament, la maonesa agrada poc a un 90% dels mexicans, no agrada gens a un 8% i a un 2% li encanta (encara que li costa d'admetre en públic).

No és que els mexicans no en mengin de maonesa, en mengen. De fet, el 90% dels mexicans a qui la maonesa agrada poc, en menja gairebé a diari.

Com s'explica això?

Doncs resulta que la maonesa s'utilitza molt però s'utilitza quasi bé com si fos mantega, és a dir, es fa servir per untar. I s'unta en fiiines capes.

L'exemple més significatiu d'us de maonesa untada el trobem en les famoses "tortas".

I quan dic "tortas" no em refereixo a pastissos, em refereixo a uns entrepans deliciosos com aquest de la foto (normalment més petit però).














Totes les "tortas" duen maonesa untada però amb comte no regalimi perquè si d'una torta en regalima maonesa... més d'un "guácala" sentireu dir.

I "guácala", aquesta interjecció tan mexicana, no vol dir pas "mmm què bo". Més aviat vol dir "ecs, quin fàstic".

Tampoc penseu que és una qüestió de garraperia, simplement resulta que aquella fina capa és el punt que els agrada a la majoria i si n'hi ha més els fa fàstic.

No deixa de ser curiós però que una salsa més aviat neutra com la maonesa s'usi amb tanta cautela i en canvi amb qualsevol altra salsa amb chile passi tot el contrari.

Trobo que el lògic seria posar més maonesa i menys chile però ja se sap "para gustos colores" o "tants caps tants barrets".

Personalment la maonesa m'encanta i me la menjo a cullerades, sí, literalment. I sobretot, en presència de mexicans perquè llavors, quan escolto l'esperat "guácala", encara gaudeixo més.

I a vosaltres, us agrada la maonesa? molt, poc, gens?

2 comentaris:

  1. A cullerades? glups!!
    Jo la trobo una mica "desaboría", per això quan la faig hi poso un gra d´all (o dos...)i el que em surt és un híbrid entre l´allioli i
    la "maionesa".
    Salut

    ResponElimina
  2. SecretA, tampoc me'n menjo un pot sencer però 3 o 4 cullerades les faig.

    Últimament el que hi poso a la maonesa és una cullerada de chipotle. En dic "salsa rosa mexicana", boníssim :-)

    Salut.

    ResponElimina