dijous, 19 de novembre del 2009

Temps per a del Toro

Els cineastes mexicans de més projecció internacional són, sense un ordre especial, Guillermo Arriaga, Guillermo del Toro, Gozález Iñárritu i els germans Cuarón.

De tots ells n'he parlat al blog en algun moment, de tots menys un, Guillermo del Toro. I no me'l podia saltar, perquè mira que n'és de gran ell i perquè us volia recomanar una peli seua.


















El que diferencia a Guillermo del Toro dels seus col·legues mexicans és una qüestió de gènere, totes les seues pelis caben al sac del cinema fantàstic. Veiem-ho ràpidament.


Les seues pelis made in usa, Mímic, Hellboy I i II, Blade II i ara el Hobbit són fantàstic pur, en qüestió de gèneres el cinema comercial yanqui no entén de mitges tintes.


Les seues dues pelis made in spain però no estan tan cenyides al gènere i ambdues estan emmarcades en la guerra civil espanyola.


Una és la gran triomfadora dels Goya 2006, "El laberinto del fauno", de la qual a més de director n´és el guionista.


L'altra peli espanyola és "El espinazo del diablo", en un to més proper al terror i un excel·lent guió de David Muñoz (el cantant d'Estopa no, aquest).


I finalment, hi ha una altra peli seua, la que jo us volia recomanar. Es tracta de la seua òpera prima, també de gènere fantàstic, és clar, i la seua única peli made in mex, "Cronos".



















Per recomanar-vos "Cronos" però no us n'explicaré pas l'argument, trobo que és una història que és bo anar a veure des de cero, així que només us en donaré un parell de detalls.


Primer de tot us diré que hi surten dos d'actors de pes. El ja reconegut i argentí Federico Lupi en un paper protagonista diguem que molt gris.


I per altra banda, el sempre emergent Giménez Cacho. Si investigueu la seua filmografia segur que us adonareu que l'heu vist en més pelis de les que us penseu.


L'altre detall. Aquesta peli aporta una visió diferent i original sobre un tema que està força de moda aquests dies en les cartelleres d'arreu. I prou.


Però... i perquè m'ha vingut ara aquesta peli al cap?


Doncs resulta que recentment Guillermo del Toro s'ha estrenat com a escriptor amb la novela "Nocturna" i resulta que, en certa manera, recupera el tema de "Cronos".


2 comentaris:

  1. Ah!!! clap clap clap.. Guillermo del Toro me parece muy bueno, siempre con propuesta.. El Laberinto del Fauno me encantó y bueno, Cronos no la he visto, pero la buscaré..
    Este señor si que sabe hacer cine y no me parece nada pretencioso.. :)
    Saluditos!!!

    ResponElimina
  2. Isa,

    Sí que en sap sí. De veritat et recomano "Cronos", segur que t'agradarà.

    Salut.

    ResponElimina